2014. április 13., vasárnap

Az alkotás fegyelmez

Egy nemzetközi, mobiltelekommunikációs cég felmérése szerint a gyerekek hatvan százaléka foglalkozik, kötődik valamilyen úton-módon a zenéhez, a zenéléshez. Igaz, túlnyomó többségük sosem meri ezt felfedni a szülőknek, a szűkebb környezetüknek. Egy részüket saját komplexusaik gátolják ebben, de jó részük attól tart, hogy a szülők ledorongolják, hogy miért fecsérelik ilyen haszontalanságokra a drága idejüket ahelyett, hogy tanulnának, füvet nyírnának, vagy lemosnák apa (anya) autóját."Fiam, te úgy sem leszel sztár, foglalkozz valami értelmesebb dologgal!" - szinte hallani a szülői intelmeket. Mintha valaki azért teniszezne, hogy Boris Beckerré váljék...
www.gitartabor.hu
A zenélés, a gitározás - mint megannyi más alkotói tevékenység - fegyelmező és rendszerező erővel bír annak művelője felett. Nem kecsegtet olcsó és erőfeszítések nélkül elérhető sikerekkel (mint például a számítógépes játkok, amelyek a könnyű siker iránti vágy pszichológiájára épülnek), de a gyakorlás és/vagy a komponálás elmélyülést igényel művelője részéről, így egyfajta szellemi-lelki tartalommal teszi gazdagabbá és az átlagosnál fegyelmezettebbé a zenével (és bármiféle más, alkotói tevékenységgel) foglalkozó gyereket.
Sok éves tapasztalatunk a www.gitartabor.hu gitártáboraiban, hogy a kurzusainkra jelentkező gyerekek könnyen fegyelmezhetőek, rendkívül nyitottak és tisztelettudóak egymással és a felnőttekkel szemben, a gitárórákat vasfegyelemmel követik, illetve unszolás nélkül, szorgalmasan tesznek eleget a kötelező gyakorlásoknak.
Könnyen mondhatnánk, hogy rendben, ez vonatkozik a gitárra és a gitártáborra, ami érdekli, de egyéb irányú kötelezettségeit elnagyolja. Nos, ez nincs így. Tapasztalatból mondjuk, mert kifaggatjuk a gyerekeket: tanulmányi átlaguk is kiemelkedően magas, 4,5 - 5-ös tanulók, szinte kivétel nélkül. Megéri tehát elviselni a gyerekszobából kihallatszó "zajongást", mert előbb vagy utóbb harmonikussá válik és sokkal többet nyer általa egy gyerek, mint azzal hogyha sztár lenne.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése